Pazar, Aralık 08, 2024

Siyaset

Milletvekili Bozan: Samandağ’da Okulun 100 Metre İlerisine Hangi Akılla Beton Santrali Kuruldu

(Foto; Haber Merkezi)

DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan, Samandağ’da konut alanı olan ve Meryem Karaçaylı İlkokulu ile Asi Nehri’ne yakın mesafede kurulan hazır beton santralini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye sordu. Bozan, İlkokul öğrencilerinin eğitim gördüğü okulun yanına beton santrali kurulmasının gerekçelerini sordu.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mersin Milletvekili Av. Ali Bozan, Hatay’ın Samandağ ilçesi Atatürk Mahallesi’nde ilkokul yakınındaki konut alanına hazır beton santralinin kurulmasının kabul edilemez olduğunu belirterek, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye yanıtlaması üzerine soru önergesi verdi.

ÇED raporu gerekli değildir kararı hangi gerekçelerle verilmiştir

Milletvekili Bozan, önergesinin açıklamasında,

“Hatay’ın Samandağ ilçesi Atatürk Mahallesi’nde nazım imar planında konut alanı olarak belirlenmiş bölgede Gürkal İnş. Müh. Müt. Taş. Hafr. Mad. Turz. Petr. Ürünl. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafında beton santrali yapılmıştır. Kentin gıda ambarı olarak bilinen Asi Nehri Ovası’nın, Meryem Karaçaylı İlkokulu ve sulak alanların yanıbaşına böyle bir santralin kurulmuş olması bölge halkı tarafından tepkilere neden olmuştur. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından kapasite artışının miktarından kaynaklı ÇED raporunun istenmesi gerekirken ‘ÇED raporu gerekli değildir’ kararı verilmiştir. Konut alanı olan bölgede böyle bir beton santralinin yapımının sebebleri kamuoyu tarafından merak konusu olmuştur. Bakanlığımızın gerekli bir açıklama ile santralin yaratacağı tahribatı önlemek adına bu kararı durdurması elzem görülmektedir” ifadelerini kullandı.

Milletvekili Bozan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye yanıtlaması üzerine şu soruları sordu:

“1-) Konut alanına hazır beton santralinin yapılmasının doğuracağı çevresel sorunlar ölçülmüş müdür? Bölgede böyle bir çalışma yapılmış ise sonuçları nelerdir?

2-) Konut alanında okulun hemen yanına yapımı gerçekleştirilen beton santralinin çocuklar başta olmak üzere bölge halkının sağlığında yaratacağı olumsuzluklar düşünüldü mü? Çocukların eğitim bölgesinde böyle bir santral yapımının yasal gerekçeleri nelerdir?

3-) Söz konusu alanın gıda üretim ve sulak alanlar olması nedeniyle böyle bir santralin üretim ve çevresel sorunlar doğuracağı aşikardır. Bu alanda santral faaliyetiyle yaşanabilecek olumsuzluklara dair araştırmalarınız oldu mu? Sonuçlar nelerdir?

4-) Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından halkın yaşam alanı olan bölgede yapılan hazır beton santrali için ÇED raporu istenmemesinin gerekçeleri nelerdir?”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir