Kültür ve Turizm Bakanlığı 2019 yılında bir karar alarak kazıların 12 ay yapılmasını başlattı. Tarsuslular, Gözlükule Höyüğündeki kazılarında 12 ay yapılmasını talep ediyor.
Anadolu’nun en önemli höyüklerinden biri Tarsus Gözlükule Höyüğü’dür. Kentin 10 bin yıllık tarihine ışık tutan ve ilk bilimsel kazı 1930’lu yıllarda başladı. Daha sonra Gözlükule Höyüğü kazıları 2001 yılında başladı ve hala devam ediyor.
Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günhan Danışman’ın başkanlığında 2000’de başlatılan Gözlükule Höyük kazısı 24 yıldır devam ediyor.
Aynı üniversiteden Prof. Dr. Aslı Özyar’ın ekibiyle sürdürdüğü kazılar yılda bir kez ve toplamda 1 ay, 45 gün en fazla iki ay yapılıyor.
Ancak kamuoyunun görüşünde göre, bugün gelinen noktada kazıda bir ilerleme yok. Arkeolojiden biraz anlayan bilir ki arkeolojik kazılar iğneyle kuyu kazar gibi yavaş ilerler. Ve 100 yıl süren kazılar olduğu da bilinmektedir.
Yılda sadece 1-2 ay yapılan kazılarla sürenin bu kadar uzaması ya da kazının yavaş ilerlemesi sonucunu doğurmaktadır.
Kültür ve Turizm Bakanlığı 2019 yılında bir karar alarak kazıların 12 ay yapılmasını başlattı.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, konuyla ilgili olarak basına ve kamuoyuna arkeolojik kazıları 12 aya yayacaklarını söyleyerek, “Binden fazla uzman ve 3 binden fazla işçiye ek istihdam olanağı bu proje ile yaratılmış olacak” demişti.
Bakanlığın bu kararından sonra Türkiye genelinde 122 kazı alanını desteklemeye başladı. Mersin’de de bakanlıkça desteklenen ve 12 ay kazı yapılacak 3 ya da 4 tane arkeolojik kazı alanı bulunuyor. Ancak bölgemizde 12 ay yapılacak kazılar içerisinde Tarsus Gözlükule Höyüğü bulunmuyor.
Tarsus’ta bazı sivil toplum kuruluşları, bakanlık kararının Tarsus’ta da uygulanması gerektiğini savunarak, “Tarsus’un şu an devam eden tek kazısı olan Gözlükule Höyüğünde de 12 ay yapılmalıdır.” diyorlar.
Gözlükule Höyüğünde kazıların 12 ay yapılması konusunda Tarsus Kent Kültür Sanat Tanıtım Derneği (Tarsader) ve Tarsus Ressamlar Derneği ile Aratos Felsefe Dergisi ve Kültür Sanatevi görüşlerini belirttiler.
Konuya ilişkin açıklama yapan Tarsus Kent Kültür Sanat Tanıtım Derneği (Tarsader) Başkanı emekli savcı Osman Homurlu, “Kültür ve Turizm Bakanlığına Çağrımızdır: Gözlükle Höyüğü kazıları 12 ay sürdürülmelidir” başlığıyla yaptığı açıklamada, “Dünyanın en eski kentlerinden olan Tarsus’un ilk yerleşim yeri olduğu bilinen Gözlükle’de 2001 yılından beri Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü tarafından her yıl 1- 2 ay süren kısa kazı çalışmaları yapılmaktadır. Bu çok kısa sürelerde bir sonuca varmak olanağı yoktur. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın önemli kazıların 12 ay sürdürülmesi kararı gereğince, Gözlükle Höyüğü kazılarının da 12 ay devamı gerekmektedir.
Tarsus Belediyesi ve Mersin Büyükşehir Belediyesi kazıya her türlü katkıyı verecek, işçi takviyesi de yapacaktır. Tarsader olarak, Gözlükle Höyüğü Kazı süresinin 12 aya çıkarılmasını talep ediyoruz.” diye konuştu.
Tarsus Ressamlar Derneği Başkanı Merve Tokgöz ise açıklamasında, “Tarsus’un kültürel mirasının gelişimi ve sanata değer katan, Gözlükule Höyüğüdeki kazı çalışmaları, Kültür ve Turizmi Bakanlığınca 12 ay desteklenmelidir. Tarsus ressamlar derneği başkanı olarak Gözlükule Höyük kazısının 12 ay devam etmesini istiyorum” dedi.
Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Gökhan Arkan, Gözlükule Höyüğüne dair şu görüşleri dile getirdi, “Tarsus ilçemizde, kentimizin 10 bin yıllık tarihine ışık tutan Gözlükule Höyüğü kazılarının ivme kazanarak 12 ay sürmesini bakanlığımızdan talep ediyorum.”
Aratos Felsefe Dergisi ve Kültür Sanatevi yönetici gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık, Gözlükule Höyüğünün Anadolu’daki Göbeklitepe, Çatal Höyük, Alaca Höyük gibi önemli bir değerde olduğunu ifade ederek, “Hatty Goldman’ın 1930 ve ‘40’lı yıllarda yaptığı kazılarda ortaya çıkan 33 katmanlı bir höyük Tarsus’un tarihine ışık tutması açısından elbette çok önemli. Bu kazıların yılda birkaç sürmesi yerine bakanlığın 12 ay kazı kararına uyularak yıla yayılması çok daha anlamlı olur. Kazının sürekliliği, ortaya çıkacak eserler ve bilgiler bir yanıyla kent tarihine ışık tutacak ve araştırmacılara açılacak diğer yanıyla da turizme açılacak ve Tarsus’un tanıtımına hizmet edecektir. Yetkililer, bunları dikkate alarak Gözlükule Höyük kazısının 12 ay yapılmasını sağlamalıdır” diye konuştu.
Edinilen bilgiye göre, ancak sadece yılda yazın 2 ay olarak yapılan Gözlükule Höyüğü kazısı şu an Ağustos ayı itibariyle devam ediyor. (16.07.2024)