Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Otizm Aile Danışma Merkezi’nin önemli hizmetlerinden ‘Duyu Bütünleme Terapisi’ ailelerden yoğun talep görüyor. Hizmetten tüm engel gruplarındaki 7 yaşa kadar çocuklar faydalanıyor. Özel gereksinimli bireyler için kritik önem taşıyan, yoğun şekilde eğitim ve terapi almaları gereken erken çocukluk dönemini terapisel anlamda destekleniyor. Maliyetli olan, materyal gerektiren ve uzman sayısı az olan bu alanda desteklendiği için aileleri sevindiren duyu bütünleme hizmetine talep her geçen gün artıyor
Mersin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi bünyesinde hizmet veren Otizm Aile Danışma Merkezi’nde ‘Duyu Bütünleme Terapisi’ veriliyor. Hizmetten tüm engel gruplarındaki 0-72 ay arası çocuklar faydalanıyor. Özel gereksinimli bireyler için kritik önem taşıyan, yoğun şekilde eğitim ve terapi almaları gereken erken çocukluk dönemi terapisel anlamda destekleniyor.
Çocuklar 12 seans terapi görüyor
Büyükşehir Belediyesi’nin 2019 yılında başlayan Duyu Bütünleme Terapisi hizmeti ile 1000’in üzerinde seans gerçekleştirildi. Otizm Aile Danışma Merkezi’nde çocuklar her hafta 1 seans şeklinde 12 seans terapi hizmeti alıyor. Çok maliyetli olan, materyal gerektiren ve uzman sayısı az olan bu alanda desteklendiği için aileleri sevindiren duyu bütünleme hizmetine talep her geçen gün artıyor. Hizmetten faydalanmak isteyen aileler, Otizm Aile Danışma Merkezi’ne gelerek başvuruda bulunabilir.
Karakoyun: “Bütün eğitime bireysel olarak karar veriliyor”
Otizm Aile Danışma Merkezi’nde Ergoterapist Kutlay Karakoyun, duyu bütünleme terapisinin Otizm Aile Danışma Merkezi’nde en çok rağbet gören alanlarından biri olduğunu belirterek, “Çeşitli gelişim geriliği olan ya da olmayan çocukların bazen duyusal problemleri olur. Bunları daha kolay tolere edebilmesi, hayata adapte olması için geçerli olan bir terapi yöntemi. Haftalık 30 çocukla çalışıyorum. Her biri 12 seans alıyor. Öncelikli olarak aile ile beraber çocuğun hayatını öğreniyoruz. Daha sonra çocuğun neye ihtiyacı olduğuna karar veriyoruz. Bütün eğitime bireysel olarak karar veriliyor. Çocuğun gelişim basamakları değerlendirip daha ileriye gidebilmesi için destekliyoruz” dedi.
3 ay boyunca haftada 1 saat eğitim verdiğini belirten Karakoyun, yaptığı değerlendirmede çocuğun gelişime açık alanlarını bulup ilerlemesini ya da becerisini kaybetmemesi için çalıştıklarını anlatarak, “Terapi içerisinde çocuğa beceriler kazandırıyoruz, öğretiyoruz. Öğrenme sürecinin de devam ettirebilmek için ailelere ev programı vererek takip ediyoruz. Buradaki süreç bittikten sonra aileleri yalnız bırakmıyoruz. Tekrar gerekli olduğunda uzaktan desteklemeye devam ediyoruz” diye konuştu.
“Bu süreçte ailelerimizle iş birliği içerisindeyiz”
Özel gereksinimli çocukların birçok alanda desteklenmesi gerektiğini duyu bütünlemenin bu desteklerden sadece biri olduğunu anlatan Karakoyun, “Biz sadece çocuğun belli alanlarını destekleyebiliyoruz. Bu süreçte özel eğitim, dil konuşma terapisi ve dışarıda aldığı eğitimlerle çocuk birçok alanda destekleniyor. Bu süreçte ailelerimizle iş birliği içerisindeyiz. Çocuğumuzun gelişim basamaklarını takip ediyoruz ve gelişimini her alanda desteklemeye çalışıyoruz” dedi.
Alparslan: “Oğlumun burada son dersi, tanısı kalktı”
‘Otizm Aile Danışma Merkezi’ ile hayatının değiştiğini söyleyen otizm tanılı 2 çocuk annesi Sultan Alparslan, “185 üzerinden başvuru yaptım ve çok kısa bir süre içinde dönüş yaptılar. İki çocuğum eğitimini burada başlattık ve bir yıldır burada eğitim alıyorlar. Daha önceden 3 yıl özel bir merkeze gitmişlerdi ve burasıyla desteklenmiş oldular” dedi. Özel çocuklara olan duyarlılığından dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e teşekkür eden Alparslan, “Hocalarımızdan koordinatörlere kadar herkes çok değerli ve çok güzel eğitim veriyor. Çok merhametli ve şefkatle yaklaşıyorlar çocuklarımıza. Bu sayede çok iyi bir yol kat ettik. Bugün oğlumun burada son dersi, tanısı kalkmış oldu. Gerçekten inanılmaz mutluluk verici bir şey. Çünkü 3 yıl önce tanı aldığımızda çok zor süreçler yaşadım” diyerek eğitim veren her merkeze başvurduğunu ve yıllarca çözüm aradığını kaydetti.
Doğru eğitimin önemli olduğunun altını çizen Alparslan, “Eğitimin doğrusunu bulursanız, özel çocukların hepsinin gelişim göstereceğini söyleyebilirim. Özel eğitimcilerle iş birliği yaptığınız zaman gerçekten çocuğunuzun sosyal hayata katılım sağlayacak kadar geliştiğini göreceksiniz. Bu yüzden buradayım, bizim çocuğumuz kurtuldu. Umarım bütün çocuklar kurtulur” sözlerine yer verdi.
“Başkanımız özel çocukları hiç unutmadı”
Tedavinin tek çözümünün yoğun eğitim olduğunu vurgulayan Alparslan, “Başkanımız Engelliler Haftasında olsun, başka zamanlarda olsun hiçbir zaman özel çocukları unutmadı. Bu duyarlılığından dolayı teşekkür ediyorum” dedi. Yurttaşlardan da duyarlı olmalarını rica eden Alparslan, “Erken tanı alarak, doğru eğitimlerle bu süreci atlatıyoruz ama atlatamayanlar var. Belediyemiz bu konuda duyarlılığından dolayı çok daha güzel yerlerde açacaktır” diyerek çok memnun olduğunu vurguladı.