DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Elif Esen, bir süre önce kamuoyuna duyurduğu ve partiler üstü bir tavırla Meclisteki tüm vekilleri davet ettiği “Çocuk Hareketi”çatısındaki ilk çalışmalarının meyvesini verdiğini belirterek, dün gece geçirilen Öğretmenlik Meslek Kanunu’na şerh olarak başka bir teklifi hafta başında verdiklerini duyurdu.
“Geçirdikleri diğer teklif sorunludur ve gerekirse madde madde değiştireceğiz”
Bir bağımsız ve dört farklı partiden vekilin imzası bulunan alternatif Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) teklifinin Türk Eğitim Derneği (TEDMEM)’nin 2018 yılında yayınladığı çalışmaya dayandığını ve süreç boyunca Eğitim Reformu Girişimi (ERG) raporlarından da yararlandıklarını kaydetti. Esen ayrıca “Söz konusu çalışma birbirinden değerli eğitimcilerin yıllara dayanan emeklerinin bir sonucudur. Bilinmeli ki tüm itirazlara rağmen geçirdikleri diğer teklif sorunludur ve gerekirse madde madde değiştirmek için gerekeni yapacağız.” dedi.
“Bu öğretmenlerin ve çocuklar için hepimizin mücadelesidir!”
TBMM’ye sundukları Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi hakkında önemli açıklamalarda bulunan Esen, “Çocuklar için öğretmen” şiarıyla yola çıktık, Çocuk Hareketi bu ülkenin gerçek bekâsı için, çocuklar için mücadele amacıyla yola çıktı. Destek veren ve partiler üstü yaklaşan tüm kıymetli vekil arkadaşlarıma teşekkürü borç bilirim, bu kanun teklifi öğretmenlerin ve çocuklar için hepimizin mücadelesidir” diyerek eğitimde öğretmenlerin haklarının iyileştirilmesi ve mesleğin saygınlığının artırılması gerektiğini vurguladı, teklifin temel amaçlarını kamuoyuyla paylaştı.
“Sağlıklı, şiddetten uzak bir toplum mutlu ve iyi öğretmenden geçer”
Gittikçe tırmanan şiddet olaylarının verilerle de ispatlanmış şekilde eğitimden uzaklaşma, buna bağlı olarak da maddeye ve suça sürüklenmenin arttığını belirterek öğretmenlerin önemine değinen Esen, “Sağlıklı ve şiddetten uzak bir toplum için çocuklara yeni ufuklar açacak refah düzeyine sahip iyi öğretmenlerden bir orduya ihtiyacımız var, toplumun iyileşmesi öğretmenden ve eğitimden geçiyor” dedi.
Teklifte mesleki gelişim, etik ilkeler ve özlük hakları yer alıyor
· Öğretmen İstihdamı Kanun teklifi, öğretmenlerin görev ve sorumluluklarını yeniden tanımlarken, öğretmenlere sadece mesleklerine uygun görevler verilmesi ve mesleki karar süreçlerine aktif katılım hakkı sağlanmasını amaçlıyor.
· Atama ve Yetiştirme Süreçleri: Teklifte, öğretmenlerin atanma süreçleri şeffaf bir şekilde düzenlenirken, öğretmenlik sertifika programlarının akreditasyonu ve yükseköğretim programlarının güncellenmesi öngörülüyor.
· Mesleki Gelişim: Öğretmenlerin sürekli mesleki gelişimi destekleniyor ve kariyer basamakları olan uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik süreçleri yeniden tanımlanıyor.
· Özlük Hakları: Öğretmenlere adil bir ücretlendirme, çalışma koşulları ve kariyer gelişim fırsatları sağlanması hedefleniyor. Ayrıca dezavantajlı bölgelerde görev yapan öğretmenlere ek haklar tanınıyor.
· Etik İlkeler: Öğretmenlerin mesleki etik kurallarına uygun davranışlar sergilemeleri ve eğitimde fırsat eşitliği ilkelerinin korunması sağlanacak.
Teklifin imzacıları arasında şu isimler yer alıyor:
1. Elif Esen – DEVA Partisi, İstanbul (İlk İmzacı)
2. Selçuk Özdağ – Gelecek Partisi, Manisa
3. Ümit Özlale – İYİ Parti, İzmir
4. Doğan Bekin – Yeniden Refah Partisi, İstanbul
5. Emin Ekmen – DEVA Partisi, Batman
6. Ömer Faruk Gergerlioğlu – Yeşil Sol Parti, Kocaeli
7. Serap Yazıcı Özbudun – DEVA Partisi, Ankara
8. Evrim Rızvanoğlu – DEVA Partisi, İstanbul
9. Sadullah Kısacık – DEVA Partisi, Adana
10. Seda Kaya Ösen – DEVA Partisi, İzmir
Bu kanun teklifi, öğretmenlerin toplumsal rolünü güçlendirmek ve eğitim sisteminin kalitesini yükseltmek adına atılmış önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.