Cumartesi, Eylül 21, 2024

Gündem

Geleceğin Bilim İnsanlarının Yetiştirilmesine Anlamlı Katkı

(Foto: Haber Merkezi)

Bilimsel düşünceyi gelecek nesillere aktarmayı en önemli sorumluluklarından biri olarak gören AstraZeneca Türkiye, ülkemizde Bilim Kahramanları Derneği tarafından yürütülen “Minik Bilim Kahramanları Buluşuyor” programı kapsamında geçtiğimiz iki eğitim-öğretim yılında olduğu gibi bu yıl da 5 farklı şehirden 10 takımı destekleyerek öğrencilerin bilimsel becerilerinin gelişmesine katkıda bulundu.

Bilim Kahramanları Derneği tarafından yürütülen, dünyanın en yaygın bilim programlarından biri olan ve Türkiye’de “Minik Bilim Kahramanları Buluşuyor” ismiyle gerçekleştirilen FIRST LEGO League Explore Programı’na ilk kez 2020-2021 eğitim öğretim yılında destek olmaya başlayan AstraZeneca Türkiye, çalışanlarının gönüllü katılımıyla çevrim içi ve fiziksel etkinlikler aracılığıyla 2022-2023 eğitim-öğretim yılında da ilköğretim çağındaki çocukların temel mühendislik ve programlama becerileri kazanmasına katkılarını sürdürdü.
 
AstraZeneca Türkiye, geçtiğimiz iki eğitim-öğretim yılında olduğu gibi bu yıl da 5 farklı şehirde, 6 devlet okulu ve 4 Bilim Sanat Merkezi’nden 10 takımı koşulsuz katkıları ile destekleyerek, 18 öğretmenin (koç ve danışman) katılımı ile 53 öğrencinin bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik becerilerinin artırılmasını sağladı. Çocuklar, AstraZeneca Türkiye’nin gönüllü çalışanlarının da destekleri ile LEGO parçalarıyla tasarladıkları modeller sayesinde temel mühendislik ve programlama becerilerini öğrenme; öğrendikleri kavramları kendi modellerini hareket ettirmek için uygulama imkânı buldu. Böylelikle AstraZeneca Türkiye, üç eğitim-öğretim yılı içerisinde 15 şehirde 13 farklı kurumda toplam 56 öğretmenin destekleri ile yaklaşık 200 öğrencinin bilimsel kazanımlar elde etmesine yardımcı oldu.
 
2022-2023 sezon teması “SUPERPOWEREDSM: Enerjinin Yolculuğu” olan bu sezonda öğrenciler LEGO parçalarıyla tasarladıkları modeller sayesinde enerjinin üretilmesi, depolanması, dağıtılması ve kullanılmasına dair araştırmalar yürüttü, keşfetti, fikirler üretti ve festivallerde çalışmalarını sergiledi. Dönem sonunda düzenlenen, rekabet ortamı olmayan yüz yüze festivallere katılan gönüllü AstraZeneca Türkiye çalışanları da öğrencilerin edindiği eğlenceli ve öğretici deneyimi izleme fırsatı buldular.
 
FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) ve LEGO Education tarafından dünyada 80’den fazla ülkede uygulanan FIRST LEGO League Explore Programı, Türkiye’de “Minik Bilim Kahramanları Buluşuyor” adıyla 2014 yılından bu yana düzenleniyor. Program çocukları araştırma ve tasarım yapmaya teşvik eden, rekabetçi olmayan bir STEM (Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) programı olmasıyla farklılaşıyor. Programda öğrenciler LEGO robot setleriyle temel mühendislik ve programlama becerilerini öğreniyor.
 
Bilim Kahramanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sıddıka Semahat Demir yaptığı açıklamada, “Çocukları ve gençleri erken yaşta bilimle buluşturmak ve her çocuğun nitelikli eğitime erişiminde fırsat eşitliğini sağlamak en büyük hedeflerimizden biri. AstraZeneca Türkiye’nin 3 yıldır bu hedefimize katkıda bulunması bizlere büyük mutluluk veriyor. Çocukların bilime, teknolojiye, mühendisliğe yönelik ilgilerini keşfetmelerine fırsat veren bu projeyi destekledikleri ve çalışan gönüllülüğünü de dâhil ederek katılımcı bir süreci bir kez daha öne çıkardıkları için tüm AstraZeneca Türkiye ekibine teşekkür ediyorum.” dedi.
 
Projeyle ilgili açıklamalarda bulunan AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış ise şunları söyledi: “Bilimsel düşünceyi gelecek nesillere aktarmayı en önemli sorumluluklarımızdan biri olarak görüyoruz. Ülkemizin bilim dünyasında daha güçlü bir konuma gelmesinin ve toplumumuzun bilimsel çalışmalara olan ilgisini artırmanın temel yolunun çocuklara bilimsel bilgi ve becerileri sevdirmekten geçtiğine inanıyoruz. Bilim Kahramanları Derneği ile uzun yıllardır sürdürdüğümüz bu anlamlı iş birliği ile çocuklarımızın geleceğinin inşasına katkıda bulunmaktan mutluluk duyuyoruz.”
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir